Oppositie wint in Indonesië maar minder dan verwacht

In Indonesië wint de oppositiepartij PDI-P zoals verwacht de verkiezingen, maar de partij doet het minder goed dan gedacht. Grote verrassing zijn de islamitische partijen, die beter scoren dan verwacht. Dat blijkt uit eerste resultaten en exit-polls.
Een medewerker toont een stembiljet aan getuigen bij het tellen van de stemmen.

De Democratische Partij van Strijd (PDI-P) was de gedoodverfde favoriet en ze komt met 19 procent van de stemmen ook op de eerste plaats. 19 procent is echter niet genoeg om zelfstandig een presidentskandidaat voor te stellen, daarvoor moet een partij 20 procent van de verkozenen of 25 procent van de stemmen halen.

De PDI-P zal dus, als de eerste resultaten bevestigd worden. op zoek moeten naar een partner om haar presidentskandidaat Joko Widodo voor te dragen. Widodo, beter bekend als Jokowi, is de populaire gouverneur van Jakarta.

De regerende Golkar-partij komt op de tweede plaats met 14 procent van de stemmen, de Gerinda-partij komt op de derde plaats met 12 procent.

De islamitische partijen doen het verrassend goed: analisten hadden na een reeks corruptieschandalen gedacht dat ze minder stemmen zouden halen dan de 29 procent van de verkiezingen van 2009, maar ze doen het met 32 procent zelfs beter.

Verwacht wordt dat de definitieve resultaten begin mei bekendgemaakt zullen worden.