Parkinsonpil is mogelijk afkickmiddel voor cocaïne

Een medicijn voor de behandeling van de ziekte van Parkinson kan mogelijk cocaïneverslaafden helpen afkicken. Dat blijkt uit een onderzoek in de VS geleid door de Nederlandse onderzoeker Ingo Willuhn van het Amsterdamse ziekenhuis AMC.

Uit onderzoek bij ratten is gebleken dat het middel kan voorkomen dat ze verslaafd raken aan de drug. En als ze al verslaafd zijn, wordt dit minder.

De ratten kregen enkele uren per dag onbeperkt cocaïne. De meeste dieren gingen meer gebruiken, maar de dieren die het middel Levodopa kregen juist minder. Het medicijn produceert in de hersenen meer dopamine, een stof die belangrijk is voor het beloningssysteem.

Bij ratten die het middel Levodopa niet gebruiken, komt steeds minder dopamine vrij, waardoor de behoefte aan cocaïne stijgt. Volgens Willuhn is er belangstelling uit klinische hoek om de bevinding te testen bij menselijke cocaïneverslaafden.