Poetin: "Europese Unie moet financieel bijspringen"

De Russische president Vladimir Poetin heeft bij de Europese Unie aangedrongen op financiële hulp voor het bijna failliete Oekraïne. Hoewel de EU de legitimiteit van de prowesterse opstand in Kiev erkend heeft, is het nog wachten op concrete steun. "Niet één dollar, niet één euro", zei Poetin, zoals aangehaald door Russische persagentschappen. Hij voegde eraan toe dat Rusland Oekraïne blijft steunen, hoewel Rusland de legitimiteit van de autoriteiten in Kiev niet erkent. Dit kan, volgens Poetin, niet eindeloos blijven duren.

Hij pleitte ook voor gesprekken over de terugbetaling van de Oekraïense gasschuld, goed voor ruim 1,6 miljard euro. Als die gesprekken er niet komen, dreigt Poetin ermee dat het door de Russische staat gecontroleerde Gazprom Oekraïne zou kunnen vragen om op voorhand te betalen, aldus Russische persbureaus.

Tijdens een ontmoeting met enkele ministers zei Poetin dat voorschotten vragen "overeenstemt met het contract" tussen Oekraïne en Rusland. Hij voegde eraan toe dat het bedrijf zou wachten met zulke drastische stappen tot na "aanvullend overleg" tussen de twee partijen. Oekraïne weigert vooralsnog Moskou terug te betalen aan het huidige tarief.

Poetin riep de Oekraïense autoriteiten ook op "niets onherstelbaars te begaan" in het land, en zegt te hopen dat de diplomatieke inspanningen positief uitdraaien.

Sinds de Russischgezinde Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in februari van de macht verdreven werd, heeft Rusland de economische schroeven aangedraaid. Vorige week liet Gazprom weten dat het alle kortingen voor Oekraïne schrapt. "Het lijdt geen twijfel dat het om een bijzonder vreemde situatie gaat", zei Poetin.

Poetins uitspraak doet de wenkbrauwen fronsen, aangezien de Europese Unie Oekraïne begin maart al voor 11 miljard euro aan steunmaatregelen aanbood.