Progress-55 met succes gekoppeld aan ISS

De Russische ruimtecargo Progress-55 heeft zich met succes vastgeklonken aan het Internationaal Ruimtestation ISS. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gemeld. Het onbemande ruimteschip werd zo'n 6 uur eerder (rond 17u Belgische tijd) met een Sojoez-draagraket gelanceerd van op de basis Bajkonoer in Kazachstan.

Na vier baantjes rond de aarde, waarbij de "achtervolging" van de Progress op het ISS ook duidelijk aan de Belgische hemel te zien was, koppelde de ruimtecargo zich boven de westkust van Peru vast aan de Russische Pirs-module van het ISS.

De ruimtecargo heeft een kleine 3 ton goederen aan boord voor de zes bemanningsleden van het ISS. Het gaat onder meer om brandstof, voedsel, water, wetenschappelijke uitrusting, kleren en persoonlijke spullen zoals brieven en geschenken.

Het is de 55e keer dat een Russische Progress het ISS bevoorraadt. De reis naar het ISS duurde vroeger twee dagen, maar tegenwoordig wordt steeds gekozen voor een zogenaamde "expressweg" van enkele uren tussen lancering en koppeling.

Op 14 april lanceert de Amerikaanse raketbouwer SpaceX van op Cape Canaveral in Florida een commerciële cargo naar het ruimtestation.