Strengere kapitaaleisen voor Amerikaanse grootbanken

Om beter bestand te zijn tegen crisissen, moeten de acht grootste Amerikaanse banken meer eigen kapitaal aanhouden. Vanaf 1 januari 2018 moeten ze minstens 5 procent van hun totale activa als buffer hebben, zo hebben de toezichthouders in de VS (waaronder de Federal Reserve) beslist.

Volgens het financiële agentschap Bloomberg betekent dit dat de banken hun buffer tegen dan met 68 miljard dollar moeten versterken.

De Amerikaanse kapitaaleis van 5 procent is hoger dan internationale afspraken voorschrijven. Zij vragen een verhouding tussen het eigen vermogen en het uitgeleende geld (of "leverage ratio") van minstens 3 procent.

De acht betrokken banken (met meer dan 700 miljard dollar activa) zijn Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America, Bank of New York Mellon, Goldman Sachs, Morgan Stanley, State Street Corporation en Wells Fargo.