Tunesië lanceert campagne om "Star wars"-dorp te redden

Tunesië lanceert een internationale campagne om geld in te zamelen om het dorp Ong Jmel te redden. Ong Jmel is beter gekend als Mos Espa, het dorp waaruit in de "Star wars"-films het personage Anakin Skywalker, de latere Darth Vader, afkomstig is. Het filmdecor in het zuiden van Tunesië wordt bedreigd door het oprukkende Sahara-zand.

"Het dorp Mos Espa is niet alleen een pelgrimsoord voor miljoenen fans van "Star wars", maar het is ook een van de belangrijkste sites van cultureel erfgoed van Tunesië. Het is van groot belang voor de lokale economie en het toerisme in de regio", zo staat te lezen op de projectwebsite.

De initiatiefnemers zijn op zoek naar bijna 300.000 Tunesische dinar (137.000 euro). De Tunesische staat heeft al 160.000 dinar gegeven om de werkzaamheden op te starten die de site acht tot tien jaar respijt moeten geven. De rest van het geld moet komen van donaties.

De campagne past in de strategie van het ministerie van Toerisme om naast het kusttoerisme ook bijvoorbeeld cultureel toerisme uit te bouwen.

Het toerisme in Tunesië heeft fel te lijden gehad onder de instabiliteit na de revolutie in 2011. Nu het politiek rustiger is geworden, hoopt de regering op 7 miljoen toeristen dit jaar.