Verscheidene doden bij aanslag in Islamabad

Bij een bomaanslag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn 20 doden gevallen. Zeker 70 mensen raakten gewond. De bom zat verstopt in een fruit- en groentekraam op een markt in een buitenwijk. De aanslag is nog niet opgeëist.

De meer dan vijf kilo explosieven zaten verstopt in een fruit- en groentekraam op een markt in een buitenwijk. De slachtoffers waren inkopen aan het doen. Volgens de autoriteiten zal het dodental zeker nog oplopen.

In Pakistan zijn er wel vaker aanslagen maar die vinden veeleer plaats in Peshawar in het noordwesten of de zuidelijke havenstad Karachi. Het is zeer uitzonderlijk dat er in Islamabad een aanslag gebeurt. De politie doorzoekt de plaats van de aanslag met speurhonden om eventueel resterende explosieven op te sporen.

De aanslag is nog niet opgeëist. In de buurt van de markt waar de aanslag gebeurde, ligt zowel een vluchtelingenkamp als een supermarkt waar veel gegoede burgers komen winkelen. De Pakistaanse taliban hebben in een e-mail aan journalisten ontkend dat ze achter de aanslag zitten. Volgens de fundamentalistische moslimgroepering houdt ze zich aan de voorwaarden van een eerder afgesproken bestand.

De taliban en de Pakistaanse overheid voeren al een tijdje onderhandelingen in een poging om een einde te maken aan de zware gevechten in het noordwesten van het land. Daarbij zijn al tienduizenden slachtoffers gevallen. Ondanks die onderhandelingen gebeuren er nog regelmatig aanslagen. De vraag is dan ook in hoeverre de talibanleiding nog de controle heeft over de diverse splintergroepen.