VS wil Oekraïne bewapenen

De VS wil strenger optreden naar aanleiding van de Russische troepenbewegingen in Oekraïne. In een Senaatsdebat is gepleit voor wapenleveringen aan Oekraïne en meer doorgedreven economische sancties. Volgende week vindt een topoverleg plaats tussen de VS, Oekraïne, Rusland en de EU.
AP2014

"Rusland is op een doortrapte manier bezig een excuus te creëren voor militaire interventie zoals in de Krim", zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in de Senaat. Hij dreigt ermee nog zwaardere economische sancties door te voeren als Rusland opnieuw ingrijpt in Oekraïne.

Gewezen Republikeins presidentskandidaat John McCain vindt zelfs dat onvoldoende. Hij stelt voor dat de VS wapens levert aan Oekraïne. Die mogelijkheid wordt nu wel degelijk onderzocht en besproken met de Oekraïense regering. Kerry vreest dat dit Rusland niet op andere gedachten zal brengen, maar sluit de denkpiste niet uit.

Topoverleg

Volgende week zullen de VS, de EU, Rusland en Oekraïne een speciaal overleg houden over het aanhoudende conflict. De vergadering zal plaatsvinden op een onbekende locatie in Europa.

De EU is daarnaast ook van plan een speciale steungroep op te zetten om Oekraïne te helpen met het stabiliseren van zijn economie en politieke situatie.

AP2014