Waarom heb ik geen Belgische vrienden?

Buitenlanders die in België komen werken en wonen, de zogenoemde expats, blijken vaak weinig Belgische vrienden te hebben. Dat vindt althans CheeseWeb, een site die expats wegwijs maakt in België. Bovendien blijken ze ook nog te weten waarom Belgen geen goed vriendschapsmateriaal blijken te zijn.

"3 redenen waarom je weinig Belgische vrienden hebt", dat prijkt er boven het artikel van CheeseWeb. Onze nieuwsgierigheid was gewekt, want zijn wij geen bourgondisch volk, met een perfect evenwicht tussen zuiderse frivoliteit en noordelijke gastvrijheid? Niet dus.

De eerste verklaring voor onze "Belgische stugheid" is volgens auteur Paola, zelf een expat, een gebrek aan tijd. "Ik denk niet dat ik ooit een volk heb ontmoet dat zo vasthoudt aan een agenda", schrijft Paola. "Werkelijk alles wordt geregeld met een afspraak, zelfs als het gaat om een dringend medisch probleem."

Een tweede verklaring is dat wij Belgen blijkbaar heel verlekkerd zijn op onze "comfort zone", onze persoonlijke bubbel. "Belgen blijven graag in hun geboortedorp wonen, vlak bij vrienden en familie. Ze staan twee uur per dag in de file, in plaats van gewoon dichter bij hun werk te gaan wonen." De auteur ziet daarin een contradictie. "België was enerzijds het tweede land dat het homohuwelijk legaliseerde, maar eigenlijk is het volk vooral tuk op stabiliteit", schrijft Paola.

Science Photo Library

"Belgen zijn toch de moeite waard"

Een derde verklaring voor het vriendenprobleem voor expats in België vindt de auteur in het feit dat Belgen weinig prijsgeven over hun gevoelens en in het algemeen heel bescheiden zijn. "Tijdens mijn eerste jaren hier vond ik de Belgen koud en afstandelijk. Soms kunnen ze enthousiast uithalen over een onderwerp, maar dan is dat vooral om te klagen over iets of iemand."

"Maar uiteindelijk blijken Belgen vooral heel bescheiden en ze onderschatten zichzelf", gaat Paola voort. En ze geeft de moed niet op. "Ik denk dat Belgen nog altijd de moeite waard zijn. Ze zijn trouw, loyaal en het is een van de liefste volkeren die er zijn. Zelfs al zie je ze maar 1 of 2 keer per jaar, door hun drukke agenda's."

Hoewel het artikel de ironie niet schuwt, lijken de reacties van lezers onder de tekst het oordeel van de auteur grotendeels te bevestigen. U weet dus wat u te doen staat.

Lees hier het volledige artikel op CheeseWeb (Engels).

lees ook