12.000 blauwhelmen moeten CAR stabiliseren

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem ingestemd met de ontplooiing van 12.000 blauwhelmen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De VN-missie zal bestaan uit 10.000 soldaten en 1.800 agenten en krijgt de naam MINUSCA. Ze moeten de rust en stabiliteit terugbrengen en het geweld tussen christenen en moslims een halt toeroepen.
AP2014

De VN-missie zal op 15 september van start gaan en de huidige vredesmissie van de Afrikaanse Unie (MISCA) aflossen. Het mandaat loopt initieel tot 30 april 2015. De belangrijkste taak is de burgerbevolking en humanitaire konvooien beschermen. Ook ordehandhaving en ondersteuning aan de politieke transitie staan op het prioriteitenlijstje.

Ze krijgen dus een mandaat om geweld te gebruiken. Een Europese troepenmacht van een duizendtal soldaten (EUFOR RCA) staat daarnaast in voor de beveiliging van de luchthaven van Bangui en andere plaatsen in de hoofdstad.

Net als in Mali is het de bedoeling dat de VN-troepenmacht zoveel mogelijk bestaat uit Afrikaanse soldaten die blauwhelmen worden na een selectieprocedure door de VN. Bovendien zal een Afrikaan de MINUSCA leiden. De Veiligheidsraad roept de overgangsregering van de CAR op om ten laatste in februari 2015 verkiezingen te organiseren.