"Amnestie voor separatisten in het oosten van Oekraïne"

De prowesterse regering in Oekraïne is bereid om amnestie te verlenen aan de pro-Russische activisten in het oosten van het land "als ze de wapens neerleggen en de administratieve gebouwen evacueren." "Ik ben bereid een presidentieel decreet te tekenen, dat als aan de voorwaarden voldaan wordt, er geen vervolging zal zijn", beloofde interim-president Oleksandr Toertsjinov tijdens een zitting van het Oekraïense parlement.

Zondag bezetten pro-Russische activisten overheidsgebouwen in de steden Donetsk, Charkov en Loegansk, in het oosten van het land. De bezetting in Charkov is intussen opgeheven, maar die in Donetsk en Loegansk zijn nog steeds aan de gang. In Donetsk hebben de bezetters maandag een "soevereine volksrepubliek" uitgeroepen en willen ze een referendum over onafhankelijkheid organiseren.

Het oosten van Oekraïne grenst aan Rusland. De bevolking is etnisch Oekraïens maar spreekt vooral Russisch als eerste taal. De prowesterse machthebbers in Kiev zien in de opstanden een poging van Rusland om Oekraïne verder te destabiliseren, na de aanhechting van de Krim bij de Russische Federatie vorige maand. Maandag luidde het in Kiev dat antiterreurmaatregelen genomen zouden worden tegen "zij die in het oosten de wapens hadden opgenomen."

Een parlementslid van de Partij van de Regio's, de voormalige partij van de afgezette pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, lanceerde gisteren een voorstel tot amnestie voor de deelnemers aan de rebellie. "Er is geen wet nodig, we kunnen het probleem vandaag regelen", reageerde interim-president Toertsjinov (kleine foto in tekst) vanmiddag in het parlement (hij is ook parlementsvoorzitter).

Vicepremier Vitali Jarema, die naar Donetsk is gestuurd om de crisis op te lossen, drukte de hoop uit dat de belegering van de gebouwen van de lokale administratie geweldloos ten einde komt in de loop van donderdag door "tot een consensus te komen".

NAVO waarschuwt

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen waarschuwt Rusland voor internationale isolering en harde economische sancties als er meer Russische troepen naar de Oekraïense grens zouden komen. Volgens Rasmussen gebruikt Moskou de bescherming van de Russische minderheid enkel als een excuus om de aandacht niet op de aanhechting van de Krim te richten."De Navo beschouwt deze agressie als illegaal en illegitiem", aldus Rasmussen.