"Chabert was een bruggenbouwer in Brussel"

Er komen heel wat politieke reacties op het overlijden van minister van Staat Jos Chabert (CD&V). Partijgenoot en voormalig vicepremier Steven Vanackere vindt dat hij een bruggenbouwer was in Brussel. CD&V-voorzitter Wouter Beke spreekt over het verlies van één van 's lands politieke iconen.

Vanackere werkte in de jaren '90 op het kabinet van Chabert, die op dat moment minister in Brussel was. Hij vindt dat de minister van Staat een gedreven politicus was en bovenal een bruggenbouwer in Brussel. "Hij had een hartstocht voor verdraagzaamheid en mensen bij elkaar brengen", zegt Vanackere. "Hij vond dat talen er zijn om mensen te verenigen en niet om ze te scheiden. Hij ging altijd op zoek naar manieren om mensen te doen samenwerken. Hij was een bruggenbouwer."

Brussels minister-president Rudi Vervoort noemt de overleden politicus een groot staatsman en Brusselaar boven alles. "Tijdens drie legislaturen onderscheidde Chabert zich onder andere door zijn wil om Brusselaars samen te brengen, ongeacht hun herkomst, overtuiging of taal", beklemtoont hij. "Ook al bracht zijn lange carrière hem in tal van verschillende wetgevende vergaderingen, toch staat Chabert in de herinnering gegrift als een van de stuwende krachten achter het ontstaan van het Brussels Gewest."

Ook Vervoorts voorganger, Charles Picqué (PS), die tien jaar lang samen met Chabert in de Brusselse regering zat, reageerde op het overlijden van zijn collega. Picqué "heeft altijd graag samengewerkt met Jos Chabert, die steeds pleitbezorger was van communautaire pacificatie en die altijd zeer loyaal was ten opzichte van zijn politieke partners. In de uitoefening van zijn functies gaf Jos Chabert ook blijk van een diepe menselijkheid en stond de bekommernis om personen steeds centraal."

"CD&V verliest met Jos Chabert een gedreven christendemocraat", laat CD&V-voorzitter Wouter Beke weten. "Ons land verliest een van zijn politieke iconen. We willen zijn familie dan ook onze diepste blijken van medeleven aanbieden."

CDH-vicepremier Joëlle Milquet zet in een reactie zijn grote menselijke kwaliteiten in de verf, zoals zijn openheid van geest, zijn generositeit en zijn wil tot verzoening. "Chabert was een geëngageerd minister die aan de zijde stond van de Brusselaars, gerespecteerd en dichtbij de mensen", aldus Milquet.

Enkele politici hebben ook via Twitter gereageerd. "We verliezen een gedreven christendemocraat, welbespraakt bruggenbouwer. Oprechte medeleven aan naasten van minister van staat Chabert", schrijft minister-president Kris Peeters (CD&V).

"Dorpsgenoot, talentvol redenaar, man met een warm hart die kon begeesteren en compromissen sluiten", zo omschrijft partijgenote en Kamerlid Sonja Becq Chabert. "We zullen knappe christendemocraat en hartelijke collega missen", treedt Marianne Thyssen haar bij.

Ook premier Elio Di Rupo (PS) heeft via Twitter gereageerd. "Mijn oprechte deelneming aan de familie en naasten van minister van Staat Jos Chabert, een sterk politicus en warm man", klinkt het.

Ook MR-vicepremier Didier Reynders stuurde, net als Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA), een boodschap van medeleven uit.