"De verdeeltaks is asociaal en pervers te noemen"

De verdeeltaks, ook bekend als de "miserietaks" of "echtscheidingstaks", heeft de Vlaamse regering vorig jaar 72 miljoen euro opgebracht. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Volgens Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (Open VLD) is dat een stijging met 37 procent sinds de verhoging van de taks. De politicus blijft echter strijden voor een afschaffing ervan. "Deze asociale maatregel is genomen om de begroting voort op orde te zetten", zegt hij in "De ochtend".

De verdeeltaks is de belasting die betaald moet worden bij de verdeling van een woning na een scheiding of bij een erfenis. Die taks werd in augustus 2012 verhoogd van 1 naar 2,5 procent. Een verhoging die de Vlaamse regering flink wat extra geld opleverde. Uit cijfers die Vereeck opvroeg bij Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA) blijkt dat de taks de Vlaamse overheid vorig jaar 72 miljoen euro heeft opgebracht. "Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van 2012 en 75 procent meer dan in 2011", zegt Vereeck in de kranten. "De jaren voordien bedroeg de stijging amper 6 procent."

Die verdeeltaks voor echtscheidingen is iets waar het Vlaams Parlementslid niet onmiddellijk warm voor loopt. "Dit is een puur budgettaire maatregel geweest om de begroting voort op orde te zetten", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "De maatregel loont blijkbaar, maar tegelijkertijd is het de meest asociale en perverse maatregel die een regering ooit genomen heeft. Een overheid moet mensen helpen uit de put te geraken. Met deze maatregel duwt de Vlaamse regering mensen die de pech hebben om te scheiden voort de dieperik in. Dat is pervers te noemen."

Volgens het parlementslid was er ook binnen de meerderheid discussie over de verhoging van de taks. "Ik heb heel wat gesprekken gevoerd met parlementsleden en daaruit bleek dat niemand die taks zag zitten", zegt Vereeck. "Dat zegt wel iets over de werking van onze parlementaire democratie, als je weet dat de parlementsleden er niet in geslaagd zijn om die taks van tafel te krijgen."

Vereeck pleit dan ook voor een afschaffing van de verdeeltaks voor echtscheidingen. "Het brengt inderdaad veel geld op, maar ik denk dat we op 38 miljard wel 70 miljoen euro moeten kunnen vinden", klinkt het. "Ik hoop dat de collega's van de komende meerderheid in eigen ziel kijken en die taks wegstemmen."

De verdeeltaks bij erfenissen hoeft voor het parlementslid niet afgeschaft worden. Hij pleit wel voor een verlaging naar 1 procent, zoals het anderhalf jaar geleden was.