"Duits wegenvignet verplicht vanaf 1 januari 2016"

Wie na 1 januari 2016 de Duitse Autobahn wil berijden, zal daarvoor een wegenvignet moeten aanschaffen. Dat heeft de Duitse minister van Verkeer bekendgemaakt. Dat het vignet er zou komen, was al bekend, maar nu is er dus ook een datum.

De Duitsers zelf moeten niet betalen. Zij krijgen het geld voor het wegenvignet terug via een verlaging van de wegenbelasting. "Op 1 januari 2016 wordt de tol voor personenauto's ingesteld", liet de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt (foto) optekenen in de Frankfurter Allgemeine.

Daarmee wil de Duitse regering 200 miljoen euro per jaar binnenhalen. "Zo draaien ook alle voertuigen uit het buitenland op, die geen wegenbelasting betalen, voor de financiering van het wegennet", zei de minister. Hoeveel een vignet zal kosten, is nog niet bekend.

Heel wat landen zijn niet akkoord met de Duitse plannen. Oostenrijk liet al weten een procedure tegen het vignet op te starten en ook Nederland reageert afwijzend. De Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu zal "alle wegen bewandelen" om het vignet tegen te houden.

Meest gelezen