"Griepremmer Tamiflu werkt niet beter dan paracetamol"

De griepremmer oseltamivir, beter bekend onder de merknaam Tamiflu, werkt niet beter dan paracetamol. Dat zegt de Cochrane Collaboration, een groep wetenschappers die al langer luidop vragen stelt bij het geneesmiddel en er nu een onderzoek naar heeft uitgevoerd. Volgens de wetenschappers houdt het geneesmiddel de verspreiding van de griep niet tegen en helpt het slechts matig tegen de symptomen. De producent trekt de bevindingen in twijfel.
AP2012

Voor het eerst is er een onderzoek gevoerd naar Tamiflu, de bekende griepsremmer die gelanceerd werd in 2009 naar aanleiding van de Mexicaanse griep. Dat er nu pas een onderzoek kan komen naar de werking van het geneesmiddel komt omdat producenten niet altijd hun onderzoeksgegevens vrijgeven. De groep Cochrane Collaboration wou al sinds de lancering een onderzoek naar die onderzoeksgegevens, maar die gegevens werden pas vorig jaar vrijgegeven.

Volgens de onderzoekers gaat het geneesmiddel de verspreiding van griep niet tegen en helpt het maar in beperkte mate beter tegen de griepsymptomen dan andere geneesmiddelen. Zo zou iemand die de griep heeft gemiddeld 6,3 dagen last hebben van kwaaltjes ten opzichte van 7 met een ander geneesmiddel. Bovendien zijn er aan het medicijn heel wat bijwerkingen verbonden, zeggen de wetenschappers. Ze hebben het over een verhoging van de kans op misselijkheid, psychiatrische stoornissen en nierproblemen.

De onderzoekers vinden dan ook dat de overheden enorm veel geld verspild hebben door de aanleg van een grote voorraad van het medicijn. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk 473 miljoen pond (zo'n 570 miljoen euro) eraan uitgegeven.

Farmareus Roche, de producent van het geneesmiddel, is het "fundamenteel oneens met de conclusies van het onderzoek" en waarschuwt voor de mogelijke negatieve gevolgen ervan.