"Het FANC faalt als toezichthouder"

Zowel de milieuorganisatie Greenpeace België als de beweging Nucléaire Stop Kernenergie haalt zwaar uit naar de Belgische nucleaire toezichthouder FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) over de heropening van Tihange 2 en Doel 3 tussen 2012 en 2013. Uit een onderzoek blijkt dat er heel wat vragen over de veiligheid van Tihange 2 en Doel 3 onbeantwoord blijven.

"Het FANC faalt in zijn rol als onafhankelijk toezichthouder", vindt Greenpeace België. "De beslissing om Doel 3 en Tihange 2 te heropenen was lichtzinnig", zegt Eloi Glorieux van Greenpeace België, die ook deelnam aan de analyse. "Het FANC speelt Russische roulette met defecte reactoren. Doel 3 en Tihange 2 moeten definitief gesloten blijven."

Ook de beweging Nucléaire Stop Kernenergie, die eveneens meewerkte aan het rapport, heeft vragen bij de "verpletterende verantwoordelijkheid van Jan Bens, hoofd van het FANC, vroeger in verschillende leidende functies in de kernenergiesector van Electrabel".

"Waarschijnlijk zal de stopzetten van Tihange 2 en Doel 3 door de top van Electrabel aangegrepen worden om de reactoren van Doel 1 en Doel 2 verder uit te baten, en de steenkoolcentrales op volle toeren te laten draaien", zegt Leo Tubbax van Nucléaire Stop Kernenergie. "Electrabel heeft bewezen dat het vandaag te groot is om te falen, en dat het zijn wil kan opleggen aan de regering en de toezichthouder. De macht van dit bedrijf moet gebroken worden, anders staat ons op termijn een kernramp én een klimaatramp te wachten."

De Europese Groenen en de fractie van de Europese Vrije Alliantie (EVA) hebben de resultaten van het onderzoek vandaag in het Europees parlement in Brussel voorgesteld.

"De regering moet beleidskeuzes maken"

"Iedereen heeft recht op zijn mening, maar men mag van ons geen politieke standpunten verwachten", reageert Nele Scheerlinck van het FANC. "Wij zijn een technische toezichthouder. Het is aan de regering om een beleidskeuze te maken voor of tegen kernenergie. Daarna zorgen wij ervoor dat kernenergie in veilige omstandigheden kan geproduceerd worden als de regering voor die energievorm kiest."