"Het Lam Gods" beter te bekijken door nieuwe belichting

In de Sint-Baafskathedraal in Gent zijn de aanpassingswerken aan de Villakapel, waar "Het Lam Gods" van de gebroeders Van Eyck wordt opgesteld, afgerond. Dat meldt het Gentse bisdom. "Voor de toeristen betekent deze aanpassing, en meer in het bijzonder de vernieuwde belichting, dat het bezoek aan het retabel in de best mogelijke omstandigheden kan verlopen", zegt woordvoerder Koen Vlaeminck.

Bezoekers hadden in het verleden geklaagd over de gebrekkige verlichting van "De aanbidding van het Lam Gods". De aanpassingswerken gebeurden in opdracht van het Agentschap Kunsten en Erfgoed. Het agentschap financierde de werken en kreeg voor de bijkomende kosten van de belichting ook privésponsoring.

"Door deze werken beantwoordt de klimaatregeling en de belichting in de kooi waarin "Het Lam Gods" is opgesteld nu aan de meest strenge criteria", zegt woordvoerder Koen Vlaeminck van het bisdom. "Dit is niet enkel van groot belang voor de panelen die er nu zijn opgesteld in afwachting van de hun restauratie, maar ook voor de panelen die nu in restauratie zijn in het MSK (Museum voor Schone Kunsten Gent, nvdr.) en over één jaar terugkeren naar de kathedraal. Bovendien blijft men permanent de klimatologische omstandigheden binnen de kooi online volgen."

Op Cobra.be leest u alles over de restauratie van "Het Lam Gods".