"Ik flits mee"-campagne klokt af op 51.767 flitslocaties

De Belgen hebben de voorbije tien dagen massaal gereageerd op de oproep van de politiediensten om mogelijke locaties voor flitscontroles door te geven.

De campagne, die liep van 31 maart tot en met 10 april, leverde 51.767 dergelijke flitslocaties op, zo staat op de campagnewebsite ikflitsmee.be. Met de suggesties zal rekening worden gehouden voor een "flitsmarathon" van 24 uur die de federale en lokale politie volgende week willen houden. Burgers konden op de campagnewebsite mogelijke flitslocaties doorgeven, met de reden waarom daar geflitst zou moeten worden.

Al die gegevens worden naar de 124 deelnemende politiezones (van de in totaal 195 zones) gestuurd. Die zullen de inzendingen beoordelen. Er zijn dan drie opties, legt Michaël Jonniaux, woordvoerder van de federale politie, uit. "De doorgegeven flitslocatie kan leiden tot een controle op die plaats tijdens de flitsmarathon of kan worden bijgehouden voor een snelheidscontrole op een later tijdstip. Daarnaast is het mogelijk dat er geen controle volgt, omdat het niet opportuun is of niet veilig, maar dat er bijvoorbeeld wel beslist wordt de signalisatie te verbeteren of de weg anders in te richten."

"We zijn heel, heel tevreden en positief verrast" over de campagne, zegt Jonniaux nog. Hoewel er geen doel was vooropgesteld, "zijn al onze verwachtingen overtroffen".

Ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) spreekt van een "heel positief" resultaat. "We hadden niet zo'n succes verwacht van de campagne die als voornaamste doel had om de burger te betrekken bij de verkeersveiligheid", aldus BIVV-woordvoerder Benoit Godard.