"Ik hol nu van de radiostudio's naar begrafenissen"

Voor de Ierse priester Ray Kelly zien de dagen er sinds kort iets anders uit. Sinds hij enkele dagen geleden zijn versie van de klassieker "Hallelujah" zong tijdens een bruiloft, wordt hij door verschillende radio- en tv-zenders uitgenodigd om zijn verhaal te komen doen. "Ik hol van de radiostudio's naar een begrafenis en omgekeerd", zegt de zingende priester.

De beelden van Kelly worden in sneltempo bekeken. Nauwelijks drie dagen nadat het filmpje online werd gezet, zagen al twee miljoen mensen hem aan het werk. Op korte tijd is het de tweede geestelijke die al zingend furore maakt - denk maar aan de Italiaanse non in "The voice".

"Ik was ervan op de hoogte dat er iemand de huwelijksplechtigheid aan het filmen was", zegt de nieuwe ster in de Irish Times. "Maar ik moet toegeven dat ik verbijsterd ben door de weerklank die mijn liedje heeft veroorzaakt. De verzoeken om ook op andere bruiloften te komen zingen, kan ik niet meer op een hand tellen."

Tot dusver was zijn zangtalent alleen lokaal bekend, maar dankzij YouTube worden die grenzen duidelijk verlegd. "Leah en Chris (de bruid en bruidegom, red.) zijn niet van de parochie, dus zij waren heel verrast toen ik plots begon te zingen."

Naar eigen zeggen heeft priester Kelly geen probleem met zijn nieuwe rol. "Ik heb nu vijf of zes radio-optredens achter de rug en later moest ik een uitvaartdienst in goede banen leiden. De combinatie lukt zonder problemen", aldus Kelly. "Als lid van The All Priests Show" van Dublin ben ik al meerdere keren naar de VS gereisd om daar op te treden, maar wat mij nu overkomt, is toch nieuw voor mij."

De plotse belangstelling kan een goede zaak betekenen voor de verdere muzikale plannen van de priester. Zo denkt hij aan een derde muziekalbum, ter gelegenheid van zijn 25e jaar als priester. "De opbrengst van dat album zal integraal naar enkele lokale goede doelen gaan", besluit hij.

Priester Ray Kelly - "Hallelujah"

lees ook