"Ik hoop dat de verwachtingen niet té hooggespannen zijn"

In het STAM, het Stadsmuseum van Gent, hebben meer dan 200 mensen de Nacht van de Rechtvaardige Rechters bijgewoond. Tijdens een lezing gaven rechercheurs een stand van zaken van het onderzoek naar het gestolen paneel van het "Lam Gods", maar al meteen bleek dat er geen grote nieuwigheden zouden verteld worden. "We gaan jullie moeten teleurstellen", klonk het.

Met de Nacht van de Rechtvaardige Rechters herdenkt het STAM de tachtigste verjaardag van de tot op heden onopgehelderde diefstal van een van de panelen van het "Lam Gods". Het STAM heeft een zaal die gewijd is aan het mysterie van de "diefte".

Tijdens het avondvullende programma was er een wandeling geprogrammeerd die snel volzet was. Ook voor een lezing van de speurders die anno 2014 nog met de zaak bezig zijn, was er veel belangstelling. Meer dan 200 mensen kwamen erop af.

"Ik hoop dat de verwachtingen niet té hooggespannen zijn", waarschuwde Caroline Dewitte, substituut-procureur des Konings van het Gentse parket. "We gaan jullie moeten teleurstellen: er komt ook geen antwoord op vragen over het lopende dossier."

De speurders gaven een overzicht van het aantal tips dat ze in de loop der jaren gekregen hebben. Nieuwe tips blijven welkom, lieten ze weten. Nieuwe tips blijven overigens binnenstromen, ook 80 jaar na de feiten. "Waarom heeft dit dossier zo'n aantrekkingskracht? Dit is Kuifje voor volwassenen", aldus rechercheur Jan Dekesel.

"Als ik de blijvende interesse zie, ook van jongeren, dan ben ik ervan overtuigd dat als wij met pensioen gaan, er mensen ons werk zullen overnemen", besloot rechercheur Tony Vermeersch. "En hopelijk met succes".