"Koppelverkoop smartphones niet voordelig"

Het is niet interessant om in te gaan op aanbiedingen waarbij een smartphone goedkoop aangeboden wordt in combinatie met een abonnement. Dat zegt de consumentenorganisatie Test-Aankoop in "Hautekiet" op Radio 1. "Het lijkt misschien interessant, maar op langere termijn ben je altijd meer geld kwijt dan wanneer je de smartphone los van je abonnement gekocht zou hebben."

De meeste telecomwinkels bieden tegenwoordig een pakket aan van een dure smartphone in combinatie met een abonnement. Wie daarop intekent, krijgt de smartphone aan een veel goedkopere prijs. Lijkt interessant, maar dat is het niet, waarschuwt de consumentenorganisatie Test-Aankoop na een onderzoek.

"Het is zoals het oude Vlaamse spreekwoord zegt: het is niet al goud wat blinkt", zegt Jan Moers, woordvoerder van Test-Aankoop in "Hautekiet" op Radio 1. "Als je het op lange termijn bekijkt, ben je altijd meer geld kwijt dan wanneer je de smartphone los van een abonnement gekocht zou hebben."

"Wat je moet doen, is op voorhand nadenken wat voor soort abonnement je nodig hebt. Providers gaan proberen om je in de richting van het duurste tarief te duwen. Dat heeft de gemiddelde gsm-gebruiker niet nodig. Maar omdat hij gelokt wordt door het schijnbaar aantrekkelijke aanbod van de goedkope smartphone, gaat hij er toch op in."

Volgens Moers kan je het best op voorhand een berekening maken. "Hoeveel kost de gsm mij in het gezamenlijke aanbod en hoeveel het abonnement? Je maakt dus de prijs per maand, vermenigvuldigd met het aantal maanden dat het abonnement loopt, en dan krijg je de totaalprijs van het pakket. Dat ga je vergelijken met de prijs die je betaalt als je alleen de smartphone koopt, en dan het abonnement dat het beste bij je past. In de meeste gevallen ga je dan goedkoper af zijn."

Er zijn modules om na te gaan wat je gebruikersprofiel is en wat het abonnement dat het beste bij je past. Dat kan onder meer via de website van Test-Aankoop of Bestetarief.be.