"Tihange 2 en Doel 3 hadden nooit heropend mogen worden"

De kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 hadden nooit mogen heropend worden. Tot die conclusie komen de Europese Groenen/Europese Vrije Alliantie (EVA) op basis van een expertenrapport dat ze lieten opstellen in samenwerking met de antinucleaire groep 'Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie'. Het rapport is deze voormiddag in het Europees parlement voorgesteld.

5 internationale experts hebben een lijst van 56 vragen opgesteld over de scheurtjes in de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2. De experts, onder wie materiaaldeskundige Ilse Tweer en Dieter Majer, voormalig hoofd van de Duitse nucleaire veiligheid, maakten hun analyse op vraag van de Europese Groenen.

De conclusie van de experts is duidelijk: Doel 3 en Tihange 2 hadden in juni 2013 nooit heropgestart mogen worden. Ze waren in de zomer van 2012 stilgelegd omdat in de reactordrukvaten van Doel 3 meer dan 8.000 en in dat van Tihange 2 meer dan 2.000 defecten werden vastgesteld, de zogeheten "scheurtjes".

Nadat het FANC, de Belgische toezichthouder op kerncentrales, een eindrapport had binnengekregen, gaf het federaal agentschap in mei 2013 toelating om de twee reactoren weer op te starten. De reactoren draaiden 10 maanden. Ondertussen liggen beide reactoren weer stil sinds tests in maart onverwachte onregelmatigheden opleverden.

"Op basis van de openbaar gemaakte documenten komen de experts tot drie categorieën van kritiek: methodische fouten, gebrekkige productdocumentatie en fouten in onderzoeksdetails", zegt Bart Staes (Groen). Opmerkelijk is dat Electrabel noch het FANC weten welke de werkelijke kenmerken van het materiaal in het reactorvat zijn, vindt hij.

Deze namiddag gaan de experts met hun vragen en opmerkingen langs bij het FANC. "Zolang er geen afdoende antwoorden komen op de 56 vragen, kunnen Tihange 2 en Doel 3 niet heropend worden", vindt Bart Staes.