"Wij verschillen misschien niet veel, maar onze partijen des te meer"

De twee belangrijkste kandidaten voor het Europese Commissievoorzitterschap, Jean-Claude Juncker en Martin Schulz, gingen gisteren met elkaar in debat. Het debat was het eerste in een reeks naar aanleiding van de Europese parlementsverkiezingen eind volgende maand.

Juncker, kandidaat voor de christendemocraten en Schulz, kandidaat voor de socialisten hadden het vooral over economische zaken. Zo kwamen onder andere de bezuinigingsmaatregelen en de aanhoudende werkloosheid in de EU aan bod.

Dat beide heren in hun huidige functie het niet altijd eens waren met elkaars acties, werd duidelijk toen Schulz krachtig uithaalde naar Juncker (voormalig voorzitter van de eurogroep) : “Het bezuinigingsbeleid dat jullie gevoerd hebben op het hoogtepunt van de crisis zorgde ervoor dat er nu miljoenen Europeanen zonder job zitten.”

Weinig échte discussies

Het viel vooral op dat de twee heren inhoudelijk niet zo veel twistpunten hadden. Ze vertrokken beide vanuit een pro-Europees startpunt en waren het eens over het aanpakken van (jongeren)werkloosheid en het terugdringen van een anti-immigratieretoriek.

Toen de moderator vroeg wat hen van elkaar onderscheidt, kwam er een nogal ongemakkelijke stilte. Schulz onderbrak die door te benadrukken dat Juncker en hijzelf misschien niet zo veel verschillen, maar dat de PES (de socialistische partij) en de EPP (de christendemocratische partij) dat des te meer doet.

De kandidaat-Commissievoorzitters kruisen nog een aantal keer de degens, onder andere op 28 april. Daar zullen alle kandidaat-Commissievoorzitters aan deelnemen, waaronder ook Guy Verhofstadt. Dit debat zal live gestreamd worden op deredactie.be.

lees ook