"Zoek snel een oplossing voor Oekraïense gasschuld"

De Russische president Vladimir Poetin heeft een brief gestuurd naar 18 Europese staatshoofden en regeringsleiders. In de brief roept Poetin hen op om de precaire financiële situatie van Oekraïne op te lossen. Daarmee bedoelt Poetin de achterstallige rekeningen voor Russische gasleveringen aan Oekraïne.

Oekraïne zit sowieso in nauwe financiële schoentjes. Nu komt daar nog een miljardenschuld bij tegenover Rusland voor de levering van gas. Toen Oekraïne nog onder Russischgezind bewind viel, kreeg Oekraïne gas aan een spotprijs. Na de installatie van een prowesterse regering werden alle kortingen door Rusland geschrapt.

Hoeveel de gasschuld bedraagt, is niet duidelijk, maar in zijn brief spreekt Poetin van 17 miljard dollar. Hij voegt eraan toe dat die schuld Rusland noopt tot het eisen van voorafbetalingen voor nieuwe leveringen.

Als Oekraïne geen voorafbetalingen kan betalen, kan de gaskraan worden dichtgedraaid, klinkt het. Dat zou kunnen betekenen dat ook de gastoevoer naar Europa in het gedrang komt. In 2009 werd de levering van gas vanuit Rusland al eens onderbroken, omdat Oekraïne toen ook gasschulden had.