Almaci: "De Wever had beter af en toe naar ons geluisterd"

Meyrem Almaci, de fractieleidster van Groen in de Antwerpse gemeenteraad, is "niet onder de indruk" van de scherpe uithaal van burgemeester Bart De Wever (N-VA) naar de linkse oppositie in de stad. "Dit is het politieke spel dat hij speelt: verdeel en heers", zegt ze aan onze redactie. De PVDA spreekt van "laster" en haalt ook fors uit naar SP.A-voorzitter Bruno Tobback.

"Dit is het spel dat De Wever speelt, met de bevolking van Antwerpen en met de oppositie: verdeel en heers", zo reageert Almaci op het interview met De Wever in Knack. Die haalde daarin gisteren fors uit naar de verzamelde linkse oppositie. De Groen-politica heeft het over een "afleidingsmanoeuvre" en een "tactiek om niet te moeten antwoorden op de moeilijke vragen van de oppositie".

Over Almaci had De Wever gezegd dat ze "sowieso al flink kan dooremmeren". De Groen-fractieleidster betreurt dat de N-VA-burgemeester het op de man wil spelen, "maar ik ben daar niet van onder de indruk en ik trek mij daar niets van aan".

"Ik stel vast dat we ons werk doen in de gemeenteraad en in de parlementen. Dat steekt blijkbaar bij hem", zegt Almaci. "Hij had beter af en toe geluisterd naar wat we te zeggen hadden. Dat zou hem veel problemen bespaard hebben. In de kwestie van de Sinksenfoor bijvoorbeeld hebben we hem opgeroepen om met iedereen rond de tafel te gaan zitten. Hetzelfde met de vreemdelingentaks."

"Dit is symptomatisch voor het gebrek aan respect dat dit college vertoont. Ook het taalgebruik is zeer ruw", zegt Almaci, die oproept om inhoud te laten primeren op "politieke spelletjes". De Wever had tot slot nog gezegd dat Groen (en SP.A) zich laten opjagen door de PVDA. Daar klopt niets van, reageert Almaci. "Ik ben altijd mezelf. Het enige waardoor ik me laat opjagen, is de asociale agenda van dit college."

PVDA: "Laster van De Wever en Tobback"

Ook de PVDA heeft intussen via een persbericht gereageerd op de uitspraken van De Wever. Daar heeft men het over "laster". "Ik moet de Antwerpse gemeenteraad tegenwoordig spreiden over twee dagen, omdat onder andere de PVDA een resem initiatieven neemt en ons interpelleert over van alles en nog wat", had De Wever onder meer gezegd over de partij.

"De Wever heeft blijkbaar liever dat niemand nog interpelleert over zijn beleid”, reageert partijvoorzitter Peter Mertens, die ook fractievoorzitter is in de Antwerpse gemeenteraad. "Op de vorige gemeenteraad zijn we tussengekomen over de kinderkribbes en de verwijten die schepen Ait Daoud (N-VA) naar de kinderverzorgsters slingerde. Onze interventie was gebaseerd op tientallen gesprekken met kinderverzorgsters. Moeten wij dan zwijgen, omdat mijnheer De Wever vindt dat de gemeenteraad te lang duurt? Kom zeg, De Wever is de keizer van Rome niet. Hier is een oppositie aanwezig die echt oppositie voert."

Volgens de PVDA klopt het niet dat hun tussenkomsten de gemeenteraad nodeloos rekken. Het is de meerderheid die zelf de meeste spreektijd inneemt, klinkt het. "Dat is typisch voor De Wever. Hij heeft zelf heel graag het laatste woord. En het eerste woord. En als het kan ook nog eens zoveel mogelijk woorden tussenin", stelt Mertens.

De PVDA spreekt voorts van "een doorzichtige strategie om toch maar niet over inhoud te moeten spreken". "Daarbij schuwt De Wever de slagen onder de gordel niet. Het is natuurlijk leuk om te zeggen dat de PVDA tussenkomt over de miljonairstaks op de gemeenteraad – ook al is dat nog nooit gebeurd."

In zijn reactie op de uitspraken van De Wever haalde SP.A-voorzitter Bruno Tobback in één adem ook uit naar de PVDA. Eveneens slagen onder de gordel, klinkt het. "Zo zegt hij dat de PVDA een eenmansfractie wil opbouwen, terwijl hij zeer goed weet dat het de ambitie van de PVDA  is om in een eerste stap met 4 à 5 verkozenen in het parlement door te breken. Zowel Tobback als De Wever halen een bijzonder hoog niveau in hun ezelsstampen naar de opkomende PVDA."

lees ook