Beleggers hebben weer zin in Griekenland

Griekenland is erin geslaagd om voor het eerst sinds 2010 geld op lange termijn te lenen op de financiële markten. Dat wijst erop dat het vertrouwen in Griekenland langzaam terugkeert. De Griekse schatkist kan 3 miljard euro innen na een veiling van obligaties met een looptijd van 5 jaar.
De Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras stelde de cijfers voor.

Griekenland komt van ver, heel ver. Het Zuid-Europese land werd zwaar getroffen door de economische crisis die begon in 2008 en nog harder door de schuldencrisis die daarop volgde. Beleggers eisten een steeds hogere premie in ruil voor een lening aan het land.

In 2010 liep die premie zodanig op dat lenen op de financiële markten voor Griekenland geen optie meer was. Dat was simpelweg te duur geworden. Er restte het land alleen nog het Europese en internationale (IMF) infuus voor zijn financiering.

Nu is de premie die de beleggers vragen voor het uitlenen van hun geld aan Griekenland voldoende gedaald. Beleggers vroegen 4,95 procent rente om obligaties te kopen met een looptijd van 5 jaar en met een gezamenlijke waarde van 3 miljard euro.

Dat het vertrouwen in Griekenland stilaan terugkeert, is te merken aan de interesse van beleggers in de obligaties. Ze wilden samen intekenen voor 20 miljard euro. Heel wat beleggers zullen dus met lege handen achterblijven.

Koen De Leus van KBC heeft een verklaring voor het obligatiesucces. "De rentes van andere landen staan onder druk en dan gaan beleggers op zoek naar landen waar de rente wel nog een aanvaardbaar rendement oplevert en dan komen ze bij Griekenland terecht."