Belgische brouwers dienen klacht in bij Europese Commissie

De Belgische Brouwers hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de accijnsverhoging van 160 procent op bier in Frankrijk. De brouwers stellen dat Frankrijk de eigen markt afschermt door wijn te bevoordelen tegenover bier.
AP2004

De omzet van bier is in Frankrijk de afgelopen maanden met bijna acht procent gedaald, die van wijn met ruim 5 procent gestegen. Bier wordt voor een groot stuk ingevoerd, vooral uit België.

Directeur Sven Gatz van de Belgische Brouwers zegt op Kanaal Z dat België door de Franse maatregel een half miljoen hectoliter bier minder verkoopt in Frankrijk, op een totaal van 3,5 miljoen hectoliter. Dat is goed voor een verlies van bijna 60 miljoen euro.

Vandaar de klacht bij de Europese Commissie. "Vrij verkeer van goederen, is essentieel en we zien dat rechtstreeks of onrechtstreeks de Franse staat haar product bevoordeelt -wijn- en bier, geïmporteerd bier zwaar benadeelt", zegt Gatz.

De accijnzen op bier in Frankrijk liggen nu op hetzelfde niveau als in België en dat is nog altijd zes keer lager dan in Groot-Brittannië.