Di Rupo: "Hecht niet te veel belang aan wat De Wever zegt"

"De N-VA is als Francorchamps, een circuit met veel bochten." Dat heeft eerste minister Elio Di Rupo (PS) vanmorgen gezegd in een interview met de Franse tv-zender France24. "Hecht niet te veel belang aan wat De Wever zegt", antwoordde hij de Franse journaliste ook.

Di Rupo was te gast bij de Franse zender om te praten over Europa, maar er werd hem ook gevraagd naar de N-VA en of er geen dreiging bestaat dat er opnieuw een lange politieke crisis zal ontstaan in ons land. "Het is heel simpel: de PS is een barrière tegen het ultraliberalisme, dat ons nergens zal brengen, en tegen het separatisme in België", antwoordt de premier.

"Desondanks heb ik er vertrouwen in dat de redelijke Vlaamse partijen in deze campagne aan de Vlamingen zullen uitleggen wat de goede keuze voor het land en voor Vlaanderen is. We hebben het land gestabiliseerd en het internationale vertrouwen hersteld. Op die weg moeten we voortgaan."

"Maar Bart De Wever (N-VA) heeft nu toch gezegd dat hij wil deelnemen aan de Vlaamse en de federale regering?", vraagt de Franse interviewster. "Hecht niet te veel belang aan wat De Wever zegt", antwoordt Di Rupo. "Ik weet niet of u Francorchamps kent, dat is een autocircuit met veel bochten. De N-VA is een beetje dat. Je weet nooit van waar de wind komt. Van de ene dag op de andere zeggen ze iets helemaal anders. Wat telt, is dat de redelijke Vlaamse partijen winnen."

"De gevraagde inspanning moet draaglijk zijn"

"Ik hoop dat de PS de grootste partij zal zijn in Franstalig België, want bij ons wordt een Nederlandstalige niet verkozen door de Franstaligen en een Franstalige wordt niet verkozen door de Nederlandstaligen", legt Di Rupo ons systeem uit aan de Fransen. Hij verdedigt in het interview voorts het beleid van de Belgische federale regering.

"We hebben de crisis beter doorstaan dan de andere Europese landen. We hebben de koopkracht kunnen bewaren en de minimumlonen kunnen verhogen. We zijn erin geslaagd om veel inspanningen te doen zonder al te veel offers te vragen van de bedrijven en de mensen", vat hij samen. "We hebben een positief bilan en een programma voor de toekomst dat de jobs zal creëren en de koopkracht van de burgers zal vrijwaren."

Di Rupo heeft het over het "Belgische recept", dat in Europa navolging verdient. "Het Belgische recept is een mengeling van begrotingsdiscipline en economische relance: ondersteuning van bedrijven." De begrotingseisen van Europa mogen niet te zwaar zijn, luidt het. De inspanning die men vraagt aan de bevolking en de bedrijven, moet draaglijk zijn. Men moet hoop bieden en werk creëren voor jongeren."

lees ook