Europa maakt geld vrij voor onderzoek naar parasitaire ziektes

De Universiteit Antwerpen gaat met verschillende internationale partners gedurende vier jaar op zoek naar nieuwe medicijnen tegen verwaarloosde parasitaire ziektes. Europa maakt hiervoor 7,8 miljoen euro vrij. Dat meldt de universiteit.
BELGA/DIRKX

Samen met vier andere academische instituten, twee overheidsinstellingen en twee kmo's uit Europa, Afrika en Latijns-Amerika wil UAntwerpen mee zoeken naar nieuwe medicijnen tegen zogenaamde Neglected Parasitic Diseases (NPD's). Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Chagas, de Afrikaanse slaapziekte, leishmaniasis en schistosomiasis.

De ziektes worden als verwaarloosd beschouwd omdat er erg weinig wordt geïnvesteerd in de zoektocht naar behandelingen. Volgens de universiteit werden in de afgelopen dertig jaar slechts negen nieuwe medicijnen tegen deze NPD's op de markt gebracht, waarvan sommige ernstige neveneffecten hebben, erg duur zijn of te kampen hebben met de gevaren van resistentie.

"De grootste oorzaak is het gebrek aan financiële stimulansen door het lage rendement voor de farmaceutische industrie", klinkt het. De Antwerpse universiteit pleit dan ook voor "grote, gezamenlijke inspanningen om de achterstand in de geneesmiddelenontwikkeling weg te werken".

Er wordt 7,8 miljoen euro vrijgesteld voor het onderzoek. In Antwerpen zullen een aantal hoogleraren hun kennis over medicinale chemie en parasitologie delen met het consortium.