Gaia helpt achttienduizend proefdieren te redden

Gaia en de Europese Coalitie voor de Stopzetting van Dierproeven (ECEAE) hebben naar eigen zeggen achttienduizend proefdieren gered waarvoor testvoorstellen waren ingediend bij het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). Desondanks dienen beide dierenrechtenorganisaties een klacht in tegen het agentschap.
BELGA/LALMAND

Volgens ECEAE kon onder andere voorkomen worden dat ratten negentig dagen lang een chemische stof toegediend kregen. ECEAE publiceerde haar bevindingen vorige week in Altex, een wetenschappelijke publicatie over alternatieven voor dierproeven.

In totaal zou de coalitie tot nu toe zeventien dierproeven vermeden hebben en achttienduizend proefdieren gered hebben door opmerkingen te formuleren op de testvoorstellen die bedrijven indienen bij ECHA. In de Europese Unie zouden dierproeven enkel toegelaten mogen worden als laatste hulpmiddel.

In twaalf gevallen trokken bedrijven hun testvoorstellen in.Twee keer zagen bedrijven na goedkeuring af van dierproeven, op aanraden van de ECEAE. De andere gevallen werden verworpen door ECHA.

Gaia en ECEAE zeggen dat bedrijven door de toegenomen druk bovendien minder testvoorstellen indienen. Vermoedelijk werd uiteindelijk slechts 10 procent van de naar schatting 4,2 miljoen aangevraagde proefdieren gebruikt.

Klacht ingediend

Desondanks dienen Gaia en de ECEAE klacht in tegen ECHA bij de ombudsman van de Europese Unie. "Het is erg verwonderlijk dat de meeste dierproeven werden vermeden doordat bedrijven hun testvoorstellen hebben ingetrokken, en dus niet wegens een negatief advies van het ECHA", zegt Gaia-directeur Ann De Greef. "Het ECHA verwerpt geen voorstellen omdat het naar eigen zeggen vindt dat het niet zijn taak is om het werk van de aanvrager te doen. Die houding is voor ons een aanwijzing dat het Agentschap het systeem van testvoorstellen niet ernstig neemt."