Gurlitt krijgt groot deel van kunstcollectie terug

Het Openbaar Ministerie van de Duitse stad Augsburg heeft de inbeslagname van de collectie van kunsthandelaarszoon Cornelius Gurlitt opgeheven. Tijdens het vooronderzoek zijn nieuwe inzichten opgedoken. "De juridische situatie werd opnieuw geëvalueerd, maar het vooronderzoek is nog niet afgelopen", klinkt het in de mededeling.

Het Openbaar Ministerie had op 28 februari 2012 in totaal 1.280 doeken uit de woning van de nu 81-jarige Gurlitt op verdenking van belastings- en vermogensdelicten in beslag genomen en sinds meer dan twee jaar achter slot en grendel gehouden. Vermoed wordt dat rond de 500 werken afkomstig zijn van naziroofkunst.

Dat betekent dat Gurlitt een groot deel van de collectie terugkrijgt. De advocaten van Gurlitt aanvaarden dat een deel van de collectie het voorwerp van onderzoek blijft, maar volgens hen zijn zeker meer dan 300 werken zonder twijfel rechtmatig eigendom van Gurlitt omdat zijn vader de werken verwierf voor de nazi's aan de macht kwamen.

De beslissing komt er kort nadat Gurlitt de toestemming gegeven had voor een onderzoek naar de herkomst van de collectie. Eind vorige maand liet hij al weten dat hij alle kunstwerken die gestolen blijken te zijn, wil teruggeven aan de rechtmatige eigenaars of hun erfgenamen.