Iraanse laureaat cartoonfestival gediskwalificeerd na plagiaat

De jury van het cartoonfestival van Knokke-Heist heeft de Iraniër Mohammadreza Babaei gediskwalificeerd nadat er ontdekt was dat hij plagiaat gepleegd had. Dat melden de Krant van West-Vlaanderen en Het Nieuwsblad. De cartoon waarmee hij de Zilveren Hoed won, was een bewerking van een ontwerp van de Amerikaan Milton Graser.
De cartoon van Mohammadreza Babaei

"Op een forum voor cartoonisten werd de originaliteit van de gekozen cartoon in vraag gesteld", zegt juryvoorzitter Pieter De Poortere. Mohammadreza Babaei plaatste de tekeningen van Graser in omgekeerde volgorde.

De winnaar van de Bronzen Hoed, Kiliçaslan Musa uit Turkije, krijgt nu de Zilveren Hoed. Katz Grigori uit Israël krijgt de Bronzen Hoed. Dieter Bevers uit België won de wedstrijd met de cartoon "Kiss panda".