Israël lanceert nieuwe spionagesatelliet

Israël heeft met succes een nieuwe spionagesatelliet in een baan rond de aarde gebracht. Dat deelt het ministerie van defensie mee. De satelliet is bedoeld om de activiteiten van Iran te observeren.
AP2007
De lancering van Ofek 7. (foto archief)

De observatiesatelliet Ofek 10 werd gisteravond gelanceerd met de Shavit raket. Ze beschikt over de mogelijkheid om van het ene doelwit naar het andere te springen, in plaats van simpelweg een gebied te scannen. De satelliet zou vanuit de ruimte beelden kunnen maken van objecten die kleiner zijn dan een halve meter.

De satelliet is in de eerste plaats bedoeld om het kernprogramma van Iran te observeren. Israël gaat ervan uit dat Iran nog altijd bezig is om een kernwapen te ontwikkelen, ondanks de ontkenning van Teheran en de onderhandelingen met de internationale gemeenschap over het ontwikkelen van een vreedzaam Iraans kernprogramma om elektriciteit te produceren.

Israël wordt beschouwd als de enige nucleaire mogendheid in het Midden-Oosten, iets wat het land nooit expliciet heeft bevestigd.