Kostprijs fiscale voorstellen blijft MR achtervolgen

De fiscale voorstellen van de MR doen opnieuw stof oplaaien in Franstalig België. Critici en tegenstanders hekelen dat de kosten veel hoger uitvallen dan de Franstalige liberalen laten uitschijnen: 15 tot 20 miljard in plaats van 7 miljard. De MR betrok ook de KU Leuven in het debat, maar dat dreigt zich intussen tegen de partij te keren.

Centraal staat de hervorming van de personenbelasting, met het optrekken van de belastingvrije som tot 13.000 euro. Volgens de MR ligt het prijskaartje daarvan "rond de 5 miljard euro", maar grote concurrent PS spreekt van 20 miljard. In een eerste reactie onderstreepte de MR al dat het voorstel beperkt blijft tot de inkomens lager dan 50.000 tot 70.000 euro, naargelang de gezinssituatie.

Om de cijfers te staven, riepen de Franstalige liberalen ook de hulp in van de "Mefisto"-simulator van de faculteit Economie van de KU Leuven. Die kwam uiteindelijk uit op 5,8 miljard, maar slechts voor de verhoging van de belastingvrije som. Het effect van eventuele overgangsmaatregelen - zoals de MR incalculeert - zijn niet berekend, net zo min als de hervorming van de belastingschijven. Zo wil de MR de schijf van 50 procent laten beginnen op 50.000 euro, in plaats van op 37.000 euro vandaag.

"Zes miljard voor alleen de verhoging van de belastingvrije som is aannemelijk, maar de totale kostprijs van hun plan zal veel hoger zijn dan dat", citeert De Standaard donderdag onderzoeker Toon Vanheukelom. De simulator nam ook de andere MR-voorstellen niet in rekening, zoals onder meer de aanpassing van de fiscale barema's, zo valt nog te horen bij de KU Leuven.

PS spreekt van misleiding

Volgens de PS willen de liberalen de kiezers hiermee bewust proberen misleiden. De socialisten blijven erbij dat de kostprijs kan oplopen tot 20 miljard euro, met onder meer 10 miljard door het verschuiven van de belastingschijven en het schrappen van enkele bijbehorende tarieven. "Wie gaat dat betalen en hoe?", werpt PS-senator Ahmed Laaouej op. "Eén ding staat vast: met de MR ontvangt iemand met een ministerieel salaris een fiscale bonus van 6.500 euro."

lees ook