Mooie weer houdt Vlamingen uit de filmzalen

Het mooie weer lijkt de Vlamingen uit de filmzalen te houden. De Vlaamse films die de jongste weken uitkwamen, zoals "Halfweg", "W." en "Flying home", scoren onder de verwachtingen. Dat melden Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.
Jan Decleir in "Flying home"

"W." flopte met niet veel meer dan 33.000 kijkers. Voor "Flying home", de nieuwe prent van Dominique Deruddere, staat de teller na een week op 20.000 bezoekers, ook minder dan verwacht. "Dat is geen goed resultaat, maar ook geen ramp", zegt Isabelle Couvreur van Kinepolis Film Distribution in Het Nieuwsblad. "Alle films blijven dezer dagen onder de verwachtingen."

Couvreur wijt de lage cijfers aan het mooie weer. "Vorige zaterdag kregen we een mooie dag en dan blijft de Belg weg uit de cinema. Op zondag was het weer minder goed, maar dan zaten we met de Ronde van Vlaanderen."

Enkel kinderfilms lijken tijdens de paasvakantie te scoren in de filmzalen. Dominique Deruddere relativeert de heisa. "Het is niet omdat er met "Het vonnis", "De kampioenen" en "Marina" drie blockbusters na elkaar kwamen, dat het voor elke film zo'n uitzonderlijk feest wordt."

"Het is sowieso naïef te veronderstellen dat elke Vlaamse film een publiek succes kan worden", zegt ook Jan Verheyen in Gazet van Antwerpen. "Dat is nooit zo geweest. Wat wel uitzonderlijk is, is de wat vreemde spreiding. We hebben een aantal successen kort na elkaar gehad, gevolgd door enkele teleurstellingen na elkaar." Ook voor Verheyen is er nog geen reden tot paniek. "Wat mij betreft, is er niets structureels aan de hand. Een succesformule bestaat immers niet. Elk jaar zijn er succesfilms en flops. Dit jaar is het succes van drie of vier films wel uitzonderlijker dan de cijfers van de recentste films. Er zijn nu eenmaal films die hun publiek niet vinden."