Nederland betaalt 20.000 euro schadevergoeding voor Srebrenica

Het Nederlandse ministerie van Defensie zal 20.000 euro schadevergoeding per eiser betalen aan de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 in het Bosnische Srebrenica zijn vermoord. Dit gebeurde nadat ze door Nederlandse Dutchbat-militairen waren weggestuurd van hun basis.

Dutchbat was destijds verantwoordelijk voor de verdediging van de moslimenclave. Nadat het was veroverd door de Bosnische Serviërs, werden circa 7.000 moslimmannen vermoord. De Hoge Raad ("Raad van State") oordeelde vorig jaar dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is.

In totaal gaat het om 80.000 euro schadevergoeding. De zaak was aangespannen door de tolk van Dutchbat, Hasan Nuhanovic, en drie nabestaanden van de vermoorde elektricien Rizo Mustafic. Nuhanovic verloor zijn vader en broer. De zaak sleepte zich 11 jaar voort voordat de hoogste rechter in Nederland vorig jaar tot een uitspraak kwam.

"Nederland betreurt wat de families Nuhanovic en Mustafic is overkomen en hoopt dat met het uitkeren van deze schadevergoeding de nabestaanden een verdere stap kunnen zetten in het verwerken van hun verlies", aldus een verklaring van het Nederlandse ministerie van Defensie.

Den Haag verwacht niet dat er meer van dit soort zaken komen. "Dit was een zeer specifieke situatie", aldus een woordvoerder. "Er loopt nog wel een rechtszaak van de "Moeders van Srebrenica", maar dat gaat om een andere situatie die niet vergelijkbaar is."

Schadevergoeding

De schadevergoeding is gebaseerd op het Bosnische recht omdat de eisers dan aanspraak kunnen maken op vergoeding van immateriële schade. Naar Nederlands recht is dat volgens het ministerie niet het geval. Nederlands zal ook mogelijke materiële schade vergoeden.

Over de hoogte van het schadebedrag is niet onderhandeld met de advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld. Zij kan hiertegen in beroep gaan.