Oud-minister Jos Chabert (CD&V) overleden

Voormalig CD&V-minister Jos Chabert is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partij laten weten. Chabert was 24 jaar lang minister, onder andere van Cultuur, Verkeer en Openbare Werken. Hij is de grondlegger van de snelheidsbeperking, de verplichte gordel en de alcohollimieten.
BELGA/VERGULT

Chabert begon zijn politieke carrière in 1965 als schepen in Meise. Acht jaar later werd hij benoemd als minister van Nederlandse cultuur en Vlaamse aangelegenheden in de regering-Leburton. Amper een jaar later kreeg hij verkeer en communicatie als bevoegdheid, een functie die hij uiteindelijk zes jaar zou uitoefenen. Het is ook onder dat beleidsdomein dat Chabert zijn grootste verwezenlijkingen haalde. Zo is hij de grondlegger van de snelheidsbeperkingen tot 120 kilometer per uur, de alcoholbeperking tot 0,8 promille en de verplichte gordel. Nadien werd hij nog vicepremier en minister van Openbare Werken.

Begin jaren 80 verdween Chabert uit de federale regering en ging hij op zoek naar een andere uitdaging. Zo werd hij Belgisch vertegenwoordiger bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en nadien Belgisch commissaris-generaal voor de wereldtentoonstelling in Tsukuba in Japan.

Op het einde van de jaren 80 ging Chabert opnieuw de politiek in. Hij stond op de eerste rij toen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest boven het doopvont werd gehouden. Hij was er lange tijd minister van Begroting, Economie en Financiën. In 1999 werd hij minister van Openbare Werken en Vervoer. Aangezien de christendemocraten op dat moment uit de Vlaamse en federale regering waren geweerd door de dioxinecrisis, was hij vijf jaar lang de enige CD&V-minister in België, een unicum.

"CD&V verliest met Jos Chabert een gedreven christendemocraat", laat CD&V-voorzitter Wouter Beke weten in een persbericht. "Ons land verliest een van zijn politieke iconen. We willen zijn familie dan ook onze diepste blijken van medeleven aanbieden."