Smet ziet geen enkele reden om op te stappen

Pascal Smet (SP.A) ziet geen enkele reden om op te stappen als Vlaams minister van Onderwijs. Dat zei hij vandaag in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement, waar de oppositie hem opnieuw interpelleerde over het conflict met het Gemeenschapsonderwijs. De oppositiepartijen vroegen onder meer of Smet vindt dat hij kan aanblijven na deze discussie.

"Als het niet was gelukt om elk kind op 1 september 2010 een plaats te geven, dán was ik opgestapt", antwoordde de minister. "Er zijn toen ook weddenschappen afgesloten op mijn hoofd."

In het mondeling akkoord met de onderwijskoepels werden in 2010 afspraken gemaakt om in enkele maanden tijd te kunnen inspelen op het plaatstekort. Het geld werd toen tijdelijk op een manier verdeeld die afwijkt van Onderwijsdecreet II. Volgens de oppositie kan dat echter niet zomaar bij mondeling akkoord worden geregeld. "U heeft een wet aan de kant geschoven om uw hachje te redden", zei Wim Wienen (Vlaams Belang). "Iemand die dat doet, kan geen minister blijven."

"Dat u de gevoeligheid tussen de onderwijsnetten niet heeft aangevoeld, heeft een groot probleem veroorzaakt voor het veld. En ook voor u", verwoordde Elisabeth Meuleman (Groen) het.
Raymonda Verdyck, de afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs, wil het gesprek met de minister afwachten voor ze zich opnieuw over de zaak uitlaat. "Ik wil de dialoog open houden", zei ze na afloop van het debat.