Sociaal plan bij Henrad goedgekeurd

Na meer dan 18 uur onderhandelen hebben vakbonden en directie bij radiatorenproducent Henrad uit Herentals een sociaal plan voor de arbeiders bereikt. Dat plan, dat onder meer brugpensioen op 55 jaar bevat, werd later op de dag door 88 procent van de arbeiders goedgekeurd.

Op 5 maart kondigde de directie aan de activiteiten in Herentals te willen stopzetten. De Henrad-vestiging, onderdeel van Continental Radiators, kampt met overcapaciteit. De directie stelde dat een Nederlandse vestiging aan alle vraag kan voldoen. In Herentals verliezen 102 arbeiders hun baan.

Vorige vrijdag brak nog een driedaagse actie uit, waarbij producten aan de poorten werden tegengehouden. Woensdagochtend zaten bonden en directie opnieuw samen, vanaf 9.00 uur. Er werd tot 3.00 uur 's nachts onderhandeld om tot een akkoord over het sociaal plan te komen.

Het akkoord omvat onder meer een anciënniteitspremie, het toekennen van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag vanaf 55 jaar onder voorwaarden, een opleidingsbudget en outplacementsteun.

"De ultieme onderhandeling heeft lang geduurd, maar we zijn blij dat het plan er is", zegt ABVV-secretaris Hans Vaneerdewegh. "We voelden dat de directie wel graag een akkoord had vóór de collectieve sluiting."

Vanaf volgende maandag starten de onderhandelingen voor een sociaal plan bij de bedienden van het bedrijf. Daar zijn 11 banen bedreigd. Op 31 mei zullen de productie- en logistieke activiteiten definitief stopgezet worden.