SP.A wil na verkiezingen "miserietaks" weer afschaffen

Als SP.A na 25 mei weer in de Vlaamse regering stapt, ziet de partij de "miserietaks" liever snel verdwijnen. Dat zegt SP.A-fractieleider Bart Van Malderen in een gesprek met dS Avond. Wanneer mensen scheiden, scheidt ook hun gezamenlijke woning. Vaak koopt de ene partner het hele huis van de andere over. Op die som moeten de gewezen partners belastingen betalen: vroeger 1 procent, maar sinds augustus 2012 gaat het om 2,5 procent.

Die belasting heet in feite de "verdeeltaks", maar omdat scheiden zelden aangenaam is, werd de belasting al snel de "miserietaks" genoemd.

Volgens oppositielid Lode Vereeck (Open VLD) heeft de heffing de Vlaamse regering in 2013 al 72 miljoen euro opgebracht, een stijging van 37 procent vergeleken met 2012. Vereeck heeft zich altijd verzet tegen de "asociale" maatregel en vindt dat ze best wordt afgeschaft.

Regeringspartij SP.A heeft nooit weggestoken dat ze ook niet gelukkig was met de maatregel. "We hebben ons destijds sterk verzet tegen die belasting. Maar we stonden alleen in de regering. We hebben wel enkele sociale correcties uit de brand kunnen slepen voor de minstbedeelden", aldus Van Malderen in dS Avond.

Hij ziet de taks na de verkiezingen dan ook liever verdwijnen. "Als er na 25 mei een meerderheid op de been kan worden gebracht die de verdeeltaks weer schrapt of verlaagt, zullen wij dat toejuichen. In de fiscaliteit is ons verkiezingsprogramma duidelijk. Belastingen moeten progressief zijn (hoger voor wie veel verdient, red.) of sturend (gedragsveranderend, belastingen op afval bijvoorbeeld, red.). De verdeeltaks is geen van beide."