Verander je paswoord... overal

Heartbleed is een softwarebug waardoor kwaadwilligen uw persoonlijke gegevens die op een (beveiligde) website staan, zouden kunnen bemachtigen. Niet alle sites zijn getroffen, maar verander uw paswoorden toch maar best overal, en wel hierom.

Volgens experts in internetbeveiliging is Heartbleed de grootste en meest ernstige bug van de voorbije jaren. "Het probleem bestaat wel al enkele jaren, maar het is nu pas ontdekt en het is nog niet duidelijk welke omvang het heeft", stelt Guy Kindermans van Data News.

Her en der circuleren lijstjes van sites die getroffen zijn en waarvan u dus best uw paswoord vernieuwt. Zo is nu al duidelijk dat Facebook, Google, Gmail, Dropbox en Yahoo wél getroffen zijn en LinkedIn, Amazon, Hotmail en Paypal niet. Maar toch kunt u best op veilig spelen en al uw gevoelige paswoorden veranderen.

Want de vraag is of alle bedrijven wel even eerlijk zijn over de blootstelling aan de bug. Bovendien hebben heel wat mensen de slechte gewoonte om eenzelfde paswoord op heel wat sites te gebruiken.

LinkedIn mag dan wel "veilig" zijn, als u uw LinkedIn-paswoord ook op Facebook gebruikt, bent u mogelijk "gezien". Als u dus echt gerust wil zijn, verander dan zo veel mogelijk paswoorden en gebruik niet overal hetzelfde nieuwe paswoord. Tenzij dit natuurlijk veel heisa om niets is, maar dan hebt u tenminste een vers arsenaal paswoorden, die u uiteraard nergens in een document op uw computer zal noteren, omdat het er toch zo veel zijn meneer.

Wat de bankenwereld betreft ten slotte, hebben verschillende banken hun klanten al geïnformeerd over de zaak, laat Febelfin weten. Volgens Febelfin zou bovendien geen enkele site voor homebanking getroffen zijn door de bug.