Vincent Meessen voor België naar Biënnale van Venetië

De Franse Gemeenschap stuurt het project "Personne et les autres" van kunstenaar Vincent Meessen naar de 56e Biënnale van Venetië die volgend jaar plaatsvindt. Katerina Gregos is curator.

Meessen werd gekozen door een jury die aangesteld was door minister van Cultuur Fadila Laanan (foto in tekst, PS). De kunstenaar woont en werkt in Brussel. Van opleiding is hij fotograaf, maar intussen maakt hij conceptuele kunst waarin hij onder meer vragen stelt bij het koloniale verleden van België. Werk van hem was al te zien in Argos en Wiels in Brussel en in het M HKA in Antwerpen.

Curator Katerina Gregos is geen onbekende in de Belgische kunstwereld. Ze cureerde onder meer "Manifesta 9" in Genk en "Newtopia: The state of human rights" (in Mechelen en Brussel). In 2011 was ze in Venetië curator van het Deense paviljoen.

Een tiental Afrikaanse artiesten zullen meewerken aan de enscenering van het Belgische paviljoen in Venetië (onder hen Sammy Baloji, Mathieu Abonnenc, Tamar Guimaraes en Otobong Nkanga). België, zijn geschiedenis, zijn artistieke erfenissen en zijn relaties met Afrika staan centraal.

De 56e Biënnale van Venetië voor Beeldende Kunst vindt plaats van 9 mei tot 22 november 2015. De Vlaamse en Franse Gemeenschap vaardigen om beurt een kunstenaar af. Vorig jaar was in het Paviljoen van België het monumentale werk "Kreupelhout - Cripplewood" van Berlinde De Bruyckere te zien.