Wie is mysterieuze "John Smith" uit Noorwegen?

Het mysterie van de onbekende man met geheugenverlies die eind vorig jaar werd aangetroffen in een hoop sneeuw in de Noorse hoofdstad Oslo, lijkt opgelost. Mogelijk is de twintiger een Tsjech.
AP2014

De man werd op 14 december in Oslo door een voorbijganger gevonden in de sneeuw. Hij was erg verzwakt. De man kon zich zijn naam niet herinneren, noch waar hij vandaan kwam en hoe hij in Noorwegen was beland. De man, die voorlopig "John Smith" wordt genoemd, denkt dat hij beroofd werd, seksueel aangerand en gedrogeerd. De politie bevestigt dat zijn lichaam sporen van geweld vertoonde.

Vier maanden onderzoek, waarbij vingerafdrukken en DNA naar Interpol en verschillende landen waren gestuurd, hadden tot dan niets opgeleverd. De Noorse politie heeft een foto verspreid van de onbekende man, in de hoop dat het publiek met interessante informatie op de proppen zou komen.

De politie heeft een vermoeden dat het om een Oost-Europeaan ging. Hij spreekt Engels met een Oost-Europees accent en verstaat Tsjechisch, Slovaaks, Pools en Russisch. Volgens sommige bronnen zou de Tsjechische politie de man intussen hebben kunnen identificeren, al wordt dat nergens bevestigd.