77 jobs op de helling bij D.E. Master Blenders Grimbergen

Bij de vestiging van D.E. Master Blenders 1753 in Grimbergen zijn 77 op een totaal van 575 jobs bedreigd. Op de ondernemingsraad is bekendgemaakt dat de directie de structurele weekendproductie zal stopzetten. Plan is om vanaf september 2014 enkel tijdens de week te draaien.

De beslissing zou kunnen leiden tot het collectief ontslag van 13 bedienden en 64 arbeiders. "De fabriek in Grimbergen ontsnapt niet aan de noodzaak om zich uiterst competitief op te stellen", klinkt het. "Verscheidene acties werden al ondernomen en er worden nieuwe projecten gelanceerd om de kosten van de fabriek te optimaliseren. Maar dat is niet voldoende."

De loonkosten zorgen ervoor dat de productie in het weekend een hogere kostprijs heeft dan tijdens de week, aldus de directie. "We willen alles in het werk stellen om de ontslagen te beperken en geschikte oplossingen te zoeken voor de medewerkers die hun job zouden verliezen", zegt Christophe Bolsius, directeur van de vestiging in Grimbergen.

D.E. Master Blenders 1753 is in België onder meer bekend door de merken Douwe Egberts, Jacqmotte, Pickwick en Senseo. 

Buitenlandse jobs geschrapt

Ook in het buitenland gaat het bedrijf stevige hervormingen doorvoeren. Het koffie- en theebedrijf kondigt de sluiting van een fabriek in Hongarije aan en de samenvoeging van de koffie- en de theeorganisatie van de fabriek in het Friese Joure. In Friesland gaan 12 jobs verloren, in Hongarije gaat het om 184 jobs.