"Compleet verkeerde kant op met voorstellen N-VA"

Zowel SP.A als Groen hebben felle kritiek op de forse besparingsmaatregelen die de N-VA voorstelt. "Risico's doorschuiven naar de werkende bevolking", "totaal de verkeerde weg": de partijen ter linkerzijde moeten niets hebben van de rechtse recepten van de N-VA. Ook het feit dat de partij niets zegt over het Vlaamse beleid vinden ze niet kunnen.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt dat de N-VA "alle risico's doorschuift naar de werkende mensen". "De Wever zegt dat hij zijn nek uitsteekt, maar ik zie vooral dat hij alles in de nek schuift van de mensen die werken." De SP.A valt vooral over het afschaffen van de automatische loonindexering en de beperking van de werkloosheid in de tijd. Ook zijn PS-collega Paul Magnette heeft het over "een verarming van de werknemers".

Dat de N-VA het verlies aan koopkracht kan compenseren door de sociale werkbonus en verschuivingen in de personenbelasting, overtuigt Tobback niet. Dat is volgens hem met de ene hand afnemen wat je met de andere hand hebt gegeven.

Ook de pensioenrekening van de N-VA kan niet. "Ik zie dat zij zo'n 6,9 miljard euro meer voorzien voor de pensioenen. Bij ons is dat 9,5 miljard. Ik denk dus dat ze ook daar een half oog hebben toegeknepen om hun redenering te doen kloppen", vindt Tobback.

"Ik zie ook dat ze amper 400 tot 500 miljoen euro per jaar voorzien voor fraudebestrijding. De prioriteiten voor N-VA zijn dus duidelijk." Volgens Tobback betekent dat de risico's voor de werkende mensen, terwijl de fraudeurs worden ontzien.

"Het V-plan is een verliesplan voor de gezinnen", schrijft SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte op zijn campagnedagboek.

Het feit dat de N-VA niets zegt over de Vlaamse uitgaven noemt voorzitter Tobback "oplichterij".

"Compleet de verkeerde kant op"

Ook Groen-voorzitter Wouter Van Besien vindt het "op zijn minst verbazend" dat de N-VA niets zegt over de maatschappelijke noden die er ook in Vlaanderen zijn.

Wat er wel wordt voorgesteld, is voor Groen ondermaats. "Ze stellen voor om de index af te schaffen", zegt Van Besien. "Een indexsprong kost een gezin met een inkomen van 40.000 euro per jaar 800 euro op jaarbasis. Daarmee ondergraaft men de koopkracht van de mensen."

Ook het beperken in de tijd van de werkloosheidsuitkeringen vindt Van Besien een slecht idee. "In tijden waarin het economisch moeilijk gaat, mensen minder snel aan een job geraken en er een hogere werkloosheid is, is dit de totaal verkeerde weg."

lees ook