"De vagina werd met alles erop en eraan geïmplanteerd"

In de Verenigde Staten hebben wetenschappers met succes bij vier vrouwen een volledig kunstmatig gekweekte vagina geïmplanteerd. De vrouwen werden acht jaar geleden al geopereerd maar de onderzoeksresultaten werden nu pas bekendgemaakt. "Dit is een mooi bewijs van de kracht van de generatieve geneeskunde", stelde een onderzoeker.

De wetenschappers van het Wake Forest Baptist Medical Centre in North Carolina in de Verenigde Staten stonden voor een heuse klus toen ze jaren geleden met hun onderzoek startten. Met dat onderzoek wilden ze verschillende vrouwen helpen die leden aan vaginale aplasie. Als foetus kon hun vagina zich daardoor helemaal niet ontwikkelen.

"Het is de eerste keer dat we een volledige vagina, met alles erop en eraan, vanuit het niets hebben gekweekt", zei een onderzoeker van het Amerikaanse laboratorium. De vagina werd gekweekt op een biologisch afbreekbare pasvorm die op maat van de patiënt in kwestie werd gemaakt. Er werden inwendige scans van het bekken gebruikt om die ​​buisachtige 3D-matrix te ontwerpen.

"Tot nu bestonden de behandelingen enkel uit de chirurgische creatie van een holte, die vervolgens werd bekleed met huidtransplantaten of delen van de darm", aldus een onderzoeker. "Dit is een mooi bewijs van de kracht van de generatieve geneeskunde."

"Een goed functionerende vagina is belangrijk"

De wetenschappers gebruikten een klein weefselmonster van de slecht ontwikkelde vulva om de nieuwe vagina te ontwikkelen. Aan de buitenkant van de pasvorm werden spiercellen bevestigd, aan de binnenkant vaginale cellen. In een bioreactor werd de vagina kunstmatig opgekweekt tot ze geschikt was om ze chirurgisch te implanteren.

De vier vrouwen waren nog tieners toen ze de operatie ondergingen. "Ik ben blij dat ik acht jaar later de resultaten succesvol mag noemen", zei een wetenschapper bij de bekendmaking van het onderzoek. "Dit betekent veel voor deze vrouwen. Een goed functionerende vagina is immers heel belangrijk."

Dat de vier patiënten over een goed functionerende vagina beschikken, bevestigen ze zelf ook. "Ik voel me gelukkig", zegt één van hen. "Verlangen, opwinding en orgasme, het is er allemaal en het is bovendien nu ook pijnloos."

Vaginale aplasie kan ook leiden tot andere afwijkingen bij de voortplantingsorganen. Bij twee vrouwen werd daarom de kunstmatige vagina ook aangesloten op de baarmoeder. "Voor hen is een zwangerschap dus zeker mogelijk, al is daar tot nu nog geen sprake van", aldus de onderzoekers.