"Deze situatie zal veranderen of ze zal barsten"

In Venezuela heeft president Nicolas Maduro samengezeten met de oppositie. Voor het eerst zat zijn rivaal Henrique Capriles ook aan tafel. Venezuela gaat door een diep economisch dal en er zijn regelmatig betogingen met geweld. Maduro waarschuwde wel dat er geen sprake was van een onderhandeling.

Grote beslissingen werden er niet genomen tijdens of na de ontmoeting tussen Maduro en de leden van de oppositie. De ontmoeting was wel opmerkelijk omdat ook Henrique Capriles aan tafel zat. Maduro won de verkiezingen vorig jaar nipt van Capriles.

Voordat de 6 uur durende gesprekken begonnen waren, liet Maduro weinig tot geen onderhandelingsruimte. "Dit zijn geen onderhandelingen, hier worden geen deals gesloten", zei Maduro. "We proberen alleen op een vredevolle manier met elkaar om te gaan, met wederzijds respect."

Capriles (foto) sprak dan weer oppositietaal: "Deze situatie zal veranderen of ze zal barsten", klonk het strijdvaardig. "We willen geen staatsgreep, we willen geen explosie op de Venezolaanse straten, maar Venezuela is verlamd door geweld, economische ellende en politieke tegenstellingen."

Volgende week dinsdag gaan de gesprekken voort. Ondertussen is het 41e slachtoffer van de gewelddadige betogingen van de laatste maanden gevallen.

JUAN BARRETO