"Rusland moet gascontracten naleven"

De Europese Unie stelt dat Rusland de contracten voor het leveren van gas moet nakomen. Eerder had de Russische president Vladimir Poetin ermee gedreigd dat de gasexport naar Europa hinder zou kunnen ondervinden vanwege de situatie in Oekraïne. "Rusland garandeert wel dat het zijn verplichtingen tegenover de Europese consumenten zal nakomen", zei hij.

De Europese Unie is goed voor 70% van al het gas dat Rusland uitvoert. "Europa is een goede klant", klinkt het. "Leveranciers moeten hun verplichtingen nakomen en het is in ieders belang energie niet te gebruiken als een politiek instrument."

De Russische president Vladimir Poetin stelde dat Rusland niet van plan is om de toevoer van gas stop te zetten. Wij garanderen zeker al onze verplichtingen tegenover onze Europese consumenten na te komen", zei hij. "Het probleem ligt niet bij ons maar bij het verzekeren van de transit via Oekraïne."

Eerder had Poetin er nog mee gedreigd dat de gasexport naar Europa hinder zou kunnen ondervinden omdat Oekraïne, het land waar het gas door wordt getransporteerd, nog een openstaande schuld heeft.

Op een bijeenkomst van de Russische Veiligheidsraad zei Poetin dat Moskou ook de gasleveringen aan Oekraïne niet stopzet maar in overeenstemming met het nog lopende contract zal moeten overstappen op voorafbetalingen. "Zo zal Oekraïne volgende maand de hoeveelheid gas krijgen dat het deze maand heeft betaald", was de boodschap.

Vooral landen in Oost- en Centraal-Europa zouden getroffen worden door de eventuele problemen met de aanvoer van gas. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft ondertussen al voorgesteld dat Europa samen met onder meer het Internationaal Muntfonds een oplossing zoekt voor de openstaande schuld van Oekraïne.