"Soms zit de kracht in het weten dat je er niet alleen voor staat"

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar onderstaande foto zegt er meer dan een miljoen. Te zien is hoe drie jonge meisjes elkaar teder omhelzen. Symbolisch voor dezelfde strijd die ze voeren, een strijd tegen kanker. De ontroerende foto is aan een rondreis bezig op het internet.

Rylie is het jongste meisje. Ze is nog maar drie en ze vecht al tegen nierkanker. De drie jaar oudere Rheann heeft hersenkanker en bij de vier jaar jonge Ainsley werd leukemie vastgesteld. Ondertussen zijn de drie meisjes vriendinnetjes geworden, maar ze kenden elkaar niet op het moment dat de foto werd genomen. "De meisjes hadden veel plezier. Het was erg pakkend om vast te stellen hoe snel er tussen hen een band is ontstaan", zegt Valeria Franklin, de mama van Rheann. "Het leek wel of ze de hele tijd aan elkaar waren vastgelijmd."

Het drietal werd voor de lens samengebracht door twee fotozaken die kinderkanker onder de aandacht wilden brengen. "Ik wilde gewoon iets vastleggen waarop hun kracht en hun band te zien is. En tevens laten zien dat ze er niet alleen voor staan", zegt fotografe Lora Scantling in de Amerikaanse pers. Collega-fotografe Christy Goodger sluit zich daarbij aan. "Ik denk dat het een heel eenzame ziekte is, omdat je voortdurend in het ziekenhuis zit."

Dat laatste kunnen de drie families van de jonge patiëntjes alleen maar onderschrijven. "We leefden onafgebroken van mei tot januari in het ziekenhuis", zegt Bridget, de mama van Rylie. Rheann (6) knikt als ze die woorden hoort. "Ik was hier de hele tijd. Elke dag en elke nacht."

Na de fotoshoot hebben de ouders van de drie meisjes telefoonnummers uitgewisseld. "We zijn zeker van plan om contact te blijven houden met elkaar", klinkt het.