"Zeewater momenteel uitzonderlijk warm"

De temperatuur van het water van de Noordzee is op dit moment uitzonderlijk warm. Het is ongeveer tien graden en dat is het hoogst in 20 jaar tijd. "De oorzaak voor die hoge temperatuur is de uitzonderlijk zachte winter", zegt weerman Frank Deboosere. "Op dit ogenblik is het wel nog te vroeg om daar al conclusies uit te trekken."

De temperatuur van het zeewater ligt met ongeveer tien graden momenteel op het hoogste peil in twintig jaar.  "We hebben één van de zachtste winters ooit achter de rug en het contrast met vorig jaar is natuurlijk erg groot", stelt weerman Frank Deboosere.

De vrieskou en de sneeuw begin 2013 hebben geleid tot koude temperaturen. Het omgekeerde geldt voor 2014. Ook het goede weer van de jongste weken, heeft het zeewater sneller opgewarmd. "Vorig jaar bedroeg de temperatuur van het zeewater op hetzelfde moment nog zo'n 5 tot 6 graden graden", zegt Deboosere. "Dat was dan wel weer aan de koude kant."

"Op dit ogenblik is het echter nog te vroeg om al conclusies te trekken met betrekking tot het toekomstige weerbeeld", besluit Deboosere. "Het is mogelijk dat, als zeewater zo warm blijft, in de zomer de buien wat feller zouden kunnen zijn of dat er een grotere kans is op onweer. Ook de groei van de algen zou dan kunnen toenemen."